Tym wyrokiem sąd może dać nam instrument do walki!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axidus821
    Drive
    • 2012
    • 58

poległem

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ypViiTWVf_g&feature=player_embedded[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l3GTJ-3f0fo&feature=player_embedded[/youtube]
  • 4x4BKF
    L&K
    • 2010
    • 1279

Cała nadzieja, że zapadnie wyrok skazujący i to stworzy precedens, który będzie powielany.
    4x4

Komentarz

• marektbg
      Elegance
      • 2010
      • 861

Polskie prawo nie opiera się na precedensie - tak prawo precedensowe zwane commol law stosuje się w USA i UK. Jednak zawsze to postęp.
      Niech się jednak dobiorą do dupy tym wszystkim skur...
      Szkoda, że w całej EU nie ma tak jak w Szwecji i podczas badania technicznego diagnosta nie spisuje przebiegu.

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

zasadniczo w Polsce nie ma precedensu.
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• 4x4BKF
          L&K
          • 2010
          • 1279

Panowie, zasadniczo nie, ale sami powiecie, że wiele razy słyszy się o wyroku w jakiejś sprawie, który otwiera drogę innym do składania skutecznego powództwa.
          O ile pozwany nie ma skuteczniejszych obrońców, a sąd jest naprawdę niezawisły.
          4x4

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Ale to jest zwykłe oszustwo (doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem) od "zawsze" stypizowane w polskim kk.

Cały problemy polega na udowodnieniu winy. Wystarczy że wpiszę w umowie, że według wiedzy sprzedającego auto ma przebieg ...... i weź mi teraz udowodnij, że kłamałem. Da się to zrobić, ale wg. organów ścigania gra niewarta świeczki.

Komentarz

• 4x4BKF
              L&K
              • 2010
              • 1279

Zamieszczone przez loyd
              Ale to jest zwykłe oszustwo (doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem) od "zawsze" stypizowane w polskim kk.

Cały problemy polega na udowodnieniu winy. Wystarczy że wpiszę w umowie, że według wiedzy sprzedającego auto ma przebieg ...... i weź mi teraz udowodnij, że kłamałem. Da się to zrobić, ale wg. organów ścigania gra niewarta świeczki.

Dokładnie loyd, będą mieć postawione jedynie takie zarzuty, no chyba że ktoś się pobawi a ponadto będzie możliwe do udowodnienia, że weszli w posiadanie auta uszkodzonego a sprzedali bezwypadek. Wtedy dojdą zarzuty takie jak poświadczenie nieprawdy itp...

Dochodzi interpretacja słowa "bezwypadkowy" - czyli może się jegomość bronić, że i tu znów "według jego wiedzy" auto nie prało udziału w wypadku czyli inaczej mówiąc kolizji z innym autem, a jedynie właściciel pobijał je jeżdżąc po lesie.

No ale mam nadzieję, że niektórych samo postępowanie prokuratorskie nieco ostudzi i zniknie z otomoto sporo "bezwypadkowych" igieł.
              4x4

Komentarz

• mdo1
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 441

Zamieszczone przez loyd
                Wystarczy że wpiszę w umowie, że według wiedzy sprzedającego auto ma przebieg
                juz sie wycwanili i w umowie pisza "stan licznika" a nie "przebieg"

Komentarz

• Octan
                  Rider
                  • 2006
                  • 653

A co będzie jeśli handlarz powie : ja z takim przebiegiem, sorry stanem licznika, kupiłem. Widocznie niemiec kręcił szafę.
                  Jak mu udowodnić że kłamie?

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Octan
                    ja z takim przebiegiem, sorry stanem licznika, kupiłem
                    to niech ci pokaże umowę z niemcem

a serio- niestety niemcy i turasy nauczyli się od polaczków i też już kręcą
                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• looker
                      RS
                      • 2008
                      • 1886
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Właściciel komisu jest uznawany za podmiot fachowy znający się na sprzedawanym towarze i sąd często zakłada, iż komisant posiada niezbędną wiedzę do sprawdzenia auta, jego wad prawnych i technicznych. Dużo trudniej udowodnić właścicielowi komisu nieświadomość stanu auta niż nieobeznanemu z tematem klientowi. Podstawowa sprawa - trzeba znać swoje prawa, przeczytać ze 2-3 rozporządzenia czy ustawy, pogrzebać w Google i można zasuwać do komisu na pierwsze straszonko. Potem pisemko przedprocesowe i jak trzeba i kasa warta zachodu - sąd i powództwo cywilne. Wiele szemranych firm i instytucji żeruje na naszej niechęci i braku zaufania do organów ścigania i sądowniczych.
                      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

Pracuję...